auto theorie
Overig

Wel of geen rijbewijs halen?

Bijna iedereen heeft een rijbewijs, maar is het eigenlijk wel waard? Hoeveel mensen ken je die geen auto hebben, maar wel een rijbewijs? Het is natuurlijk wel handig om te hebben. Aan de andere kant wel zonde, want het kost zoveel geld en tijd om te halen. En dan doe je er uiteindelijk vrij weinig mee. Hier hebben wij enkele redenen om wel of niet een rijbewijs te halen. 

Wel halen 

Het is eigenlijk wel heel handig om een rijbewijs te hebben, zelfs als je geen auto hebt. Je kunt tegenwoordig ook vele auto’s makkelijk huren. En als je bijvoorbeeld gaat verhuizen dan kun je gewoon zelf rijden. Je hoeft nooit een chauffeur te regelen, waardoor je wat onafhankelijker bent. Daarnaast is het een stuk makkelijker om meteen je rijbewijs te halen als het kan. Op het moment dat je later begint kan het lastig te zijn in combinatie met een baan of school. Je kunt tegenwoordig al op je 17e beginnen met rijlessen en op je 16e kun je al auto theorie oefenen en je theorie examen halen. Je hebt het vaak minder druk op deze leeftijd met school als je bijvoorbeeld aan het studeren bent. 

Als je al aan het werk bent dan is het lastig om het te combineren. Het is niet onmogelijk, maar het kan wel vrij druk worden. Mocht je het zelf moeten betalen, dan is het eventueel wel makkelijker als je al aan het werk bent. 

Niet halen

Ondanks de voordelen van het hebben van een rijbewijs zijn er ook genoeg redenen om niet een rijbewijs te halen. De eerste reden is dat het veel geld kost. Een les kost al snel gemiddeld 45 euro. Gemiddeld worden er 40 lessen gereden, voordat iemand slaagt voor zijn/haar examen. Dan komt er ook nog bij dat het examen zo’n 250 euro kost. Als je dus 40 lessen + examen doet, dan kost dat je al ruim 2.000 euro. Dat is een flink geld bedrag, al helemaal als je niet zeker weet of je wel veel gaat autorijden of überhaupt een auto gaat aanschaffen.

Daarnaast komt er ook mee dat openbaar vervoer steeds sneller wordt en ook toegankelijker. Overal komen bushaltes of stations, zodat je gemakkelijk kunt reizen. Je komt sneller van Groningen naar Amsterdam met het openbaar vervoer, dan als je met de auto zou reizen. Het is ook een stuk goedkoper, want je betaald misschien wel voor een kaartje maar niet voor benzine kosten. Afhankelijk van wat voor soort auto je rijdt, betaal je ook een flink bedrag aan benzine. En als je een auto hebt moet je wegenbelasting betalen en je auto verzekeren. Dit zijn allemaal extra kosten die niet per se nodig zijn. 

Vooral als je dichtbij je werk of school woont en het niet nodig is om een auto aan te schaffen. Dan is het niet echt nodig om ook een rijbewijs te behalen. Het kost een hoop geld, dat je niet terug krijgt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *