Huis & tuin

Dit moet jij weten voordat je een stuk land koopt

Wil je een stuk land kopen? Dan is er een hoop waar je rekening mee moet houden. Voor veel mensen is het een onbegaan gebied en weten ze niet waar ze moeten beginnen. En dat is logisch, want het gebeurt niet dagelijkse dat je een kavel gaat kopen. Daarom schrijf ik dit artikel. 

Aan het einde van dit artikel weet jij waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een kavel.

Wat is het doeleinde van de kavel

Er bestaan verschillende kavels. Er zijn bepaalde kavels die speciaal zijn toegewijd aan het bouwen van huizen of bedrijfspanden. Deze kavels worden ook wel bouwkavels genoemd. En er zijn kavels en die zijn speciaal toegewijd aan de landbouw. Deze kavels worden landbouwkavels genoemd.

Als je een kavel ziet, dan zie je in sommige gevallen een fysieke grens. Deze grens komt meestal tot stand, omdat iemand heeft besloten om duidelijk te maken wat zijn eigen stuk land is. Je kunt hierbij denken aan het plaatsen van een hek of van een heg. Maar in de meeste gevallen kun je niet zien waar de grenzen liggen.

De erfgrens achterhalen

Om te achterhalen waar de grenzen van bepaalde kavels liggen moet je gegevens opvragen van het Kadaster. Het kadaster is een Nederlandse instantie die alle juridische grenzen bijhoudt. Vroeger kosten het veel geld en tijd om gegevens over een kavel op te vragen. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo. Je kunt met gemak gegevens van een bepaalde kavel of erfgrenzen opvragen via het internet.

Je kunt zelfs via de kadastrale kaart van Nederland zien in een soort van Google maps overzicht. Het principe van Google maps is hetzelfde, alleen zie je bij de kadastrale kaart de erfgrenzen aangegeven. 

Ook moet duidelijk zijn dat een kavel niet hetzelfde is als een perceel. Een kavel kan bestaan uit meerdere percelen en een perceel is dus altijd een enkeling. 

Als je eenmaal hebt besloten wat voor kavel je wil, dan kunnen we verder. Je moet nu namelijk de kavel opkopen. In sommige gevallen zijn stukken grond eigendom van de gemeente, maar in de meeste gevallen zijn de stukken die verkocht worden in de handen van particulieren.

Je moet dan ook een bod gaan uitbrengen.

In sommige gevallen gebeurt dit door middel van een veiling.

Hoe zit het met de grondkwaliteit?

Als je een bouwkavel koopt dan wil je er een schonegrondverklaring bij. Want als de grond niet schoon is dan kan dat een hoop problemen opleveren. Je moet je daarnaast ook afvragen ‘hoe is het met de grondgesteldheid van de bouwkavel?

Wat bedoel ik daarmee?

Nou: niet alle grond is geschikt om op te bouwen. In sommige gevallen dan is de grond de zacht, of juist te hard. Misschien zit er klei in de grond of is het grondwaterniveau te hoog.

Er zijn genoeg redenen die ervoor kunnen zorgen dat je niet kunt bouwen in de grond. Dus als je graag een huis of bedrijfspand wil laten bouwen dan moet je hier zeker rekening mee houden!

Daarnaast raadt ik je aan om je te laten adviseren door een expert voordat je officieel besluit om de kavel aan te schaffen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *