hielspoor
Overig

Hielspoor: een stekende pijn onder je voet. Hoe kom je er vanaf?

Heb jij last van een stekend pijn in de zijkant van je voet of onder je hiel?

Dan is de kans groot dat je last hebt van hielspoor.

“Last van wat?”

Hielspoor.

In dit artikel vertel ik je wat hielspoor is en hoe je er vanaf komt.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is feitelijk verkalking voor de peesplaat van het hielbeen. Deze verkalking veroorzaakt ontstoken weefsel in de voet: voornamelijk in de pezen. Andere benamingen voor hetzelfde probleem zijn: peesplaatontsteking en faciitis plantaris. De plek waar je de pijn ervaart, is vaak duidelijk aan te duiden en komt meestal naar boven na langtijdig in een staande positie of een andere positie dat langtijdig druk uitoefent op de onderkant van de voet.

Het is een relatief veel voorkomend fenomeen. Ruim 10% van de mensen heeft ooit wel eens last gehad van hielspoor. 

Wat is de oorzaak van hielspoor?

Veel inspanning en langdurig in een staande positie blijven. Dat is over het algemeen de oorzaak.

Vrouwen hebben over het algemeen meer last van hielspoor dan dat mannen dat hebben. De oorzaak hiervan is niet geheel duidelijk, maar er wordt gespeculeerd dat het te maken heeft met de dagelijkse bezigheden.  De leeftijdsgroep die er het vaakst last van heeft, is: 40 tot 60 jaar.

Een andere oorzaak dat ook veel voorkomend is: zijn schoenen zonder goede zool. Schoenen zonder een goede zool zijn de broedplaats voor hielspoor. Al helemaal als dit in combinatie gaat met oorzaak nummer 1: veel inspanning en langdurig staan.

Hoe behandel je hielspoor?

Gelukkig is hielspoor goed te behandelen. De beste remedie tegen hielspoor is rust nemen. Doordat je rust neemt, is er geen continue druk op de voet zoals eerder gezegd. Als deze druk wordt weggenomen ontstaat er geen nieuwe verkalking en geef je jouw lichaam de ruimte en tijd om de overtollige verkalking weg te werken.

Niet alleen de overtollige verkalking wordt weggewerkt, maar je lichaam kon ook herstellen van de ontsteking. Als dit absoluut niet mogelijk is dan zijn er andere manieren. 

Het aanschaffen van goede hielspoor zolen voor in je schoenen is de beste actie die je kunt nemen. Als de zooltjes goed passen bij de vorm van je voet dan zul je niet alleen minder last hebben van hielspoor, maar ook een betere sta houding ontwikkelen dat beter is voor je algemene gezondheid. Het aanschaffen van zooltjes is dus een echte aanrader, ook als je geen last hebt van hielspoor. Daarnaast kunnen goede sokken ook bijdragen aan het helingsproces.

Net als de zooltjes zorgen de sokken ervoor dat je voeten ondersteund worden. Doordat de sokken een subtiele druk uitoefenen werkt dit ondersteunend voor de voet.

Hoe kom je het snelst van hielspoor af?

Als je echt snelle resultaten wilt zien dan moet je de drie bovenstaande manieren combineren:

  • Neem zo veel mogelijk rust;
  • Als je dan toch moet bewegen loop dan op schoenen met goede zolen;
  • En doe dan ook gelijk goede sokken aan die ondersteuning bieden.

Deze drie tips zijn een echt superwapen tegen hielspoor. Dus neem actie en begin bij tip 1!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *