Vrije tijd

Wat zijn de voordelen van een bootverzekering?

Als eigenaar van een boot is de kans ongelofelijk groot dat je ervoor zal willen kiezen om een bootverzekering af te sluiten. Dat ondanks het feit dat zo’n verzekering niet bij wet verplicht is. De reden waarom ze toch vaak wordt afgesloten heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat een boot doorgaans een zeer aanzienlijk kapitaal vertegenwoordigt. Wanneer je deze niet laat verzekeren zal je volledig zelf voor de kosten moeten opdraaien wanneer er zich een schadegeval voordoet. Ben jij ook van plan om zo’n verzekering voor jouw boot af te sluiten? Dan laten we je zeer graag kennismaken met de voordelen die eraan verbonden zijn hier op deze pagina. 

Je kan schade aan je eigen boot en die van anderen dekken 

Het afsluiten van een bootverzekering maakt het mogelijk om niet alleen de schade die kan ontstaan aan je eigen boot, maar ook aan die van anderen in te dekken. In eerste instantie is er de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de meest voordelige verzekering die je voor een boot kan afsluiten. Dat ze zo voordelig is, is het gevolg van het feit dat ze enkel en alleen de schade indekt die kan ontstaan aan de boot waar je zelf eigenaar van bent. Wil je ook de schade laten verzekeren die kan ontstaan aan de boot van anderen? In dat geval zal je willen kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering. Let wel op, deze zijn uiteraard ook een flink stuk duurder. 

Een bootverzekering is voordeliger dan je zou vermoeden 

Veel mensen die overwegen om een bootverzekering af te sluiten hebben het sterke vermoeden dat deze behoorlijk duur kan uitvallen. In de praktijk valt dit eigenlijk best wel mee. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat je zo’n verzekering in grote lijnen eigenlijk zo duur maakt als je zelf wil. Je moet er hoe dan ook rekening mee houden dat er verschillende zaken zijn die de kosten van een bootverzekering in de praktijk bepalen. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  • De specificaties waar je boot over beschikt; 
  • Welke dekkingen er precies van kracht moeten zijn; 
  • Het vaargebied waar je voor je bootverzekering voor kiest; 

Wat deze laatste betreft moet je er rekening mee houden dat in het merendeel van de bootverzekeringen standaard uitsluitend het vaargebied van Nederland aanwezig is. Ben je echter van plan om ook met je boot naar het buitenland te trekken? Dan spreekt het voor zich dat dit vrij beperkte vaargebied uiteraard wellicht niet voldoende zal zijn. 

Soms kan je toch geconfronteerd worden met een verplichting

Wettelijk gezien ben je in Nederland niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Hiermee hebben we twee belangrijke zaken aangehaald. Die verplichting mag dan wel niet gelden hier in Nederland, dat geldt wel voor andere (Europese) landen. Je hoeft deze landen ook helemaal niet ver te zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan populaire vakantielanden zoals Italië, Griekenland, Spanje en Kroatië. Bovendien moet je er rekening mee houden dat er ook in andere gevallen een verplichting kan gelden voor houder zijn van een dergelijke verzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je wenst deel te nemen aan een wedstrijd.

Dit vind je misschien ook leuk...