Geen categorie

Elektrische boilers nader verklaard

Elektrische boilers nader verklaard

Elektrische boilers werken volgens hetzelfde principe als traditionele gasboilers, maar terwijl een traditionele gasboiler gas gebruikt om het water te verwarmen, verwarmt een elektrische boiler warm water voor je verwarmingssysteem door middel van elektriciteit.

Elektrische systeemketels bieden nog steeds alle voordelen van natte centrale verwarming zonder dat er een gastoevoer nodig is. Dit maakt elektrische boilers een ideale optie voor huizen die geen toegang hebben tot gastoevoer of beperkingen hebben op het gebied van gasketels, zoals monumentale gebouwen.

Goedkoop en milieuvriendelijk

Elektrische boilers worden vaak in nieuwbouwwoningen en flats geplaatst omdat ze goedkoper te installeren en te onderhouden zijn. Ook stoot een elektrische boiler, in tegenstelling tot gas, olie of LPG, tijdens het werk geen koolstofemissies uit en wordt daarom door velen gezien als een milieuvriendelijkere keuze.

Er kan een elektrische boiler worden geïnstalleerd om warm water te produceren voor zowel jouw verwarmingssysteem als sanitair warm water. Voor elektrische boilers kan echter een limiet gelden voor de hoeveelheid warm tapwater die ze direct kunnen produceren. Daarom wordt vaak een indirecte boiler gebruikt, vooral als het huis een bad heeft.

Hoe werken elektrische boilers?

De ketel zelf is heel eenvoudig en kan in verschillende vormen en stijlen voorkomen. Soms zie je lange slanke units die zijn ontworpen om een ​​maximaal oppervlak te creëren om het water te verwarmen. Elektrische boilers zijn aangesloten op het elektriciteitsnet dat wordt gebruikt om een ​​elektrisch verwarmingselement te verwarmen, net als een waterkoker.

Net als bij een gasboiler wordt een elektrische boiler voorzien van koud water uit het leidingwater. Wanneer er warm water nodig is voor je cv of warmwaterkranen, wordt het koude water door het elektrische verwarmingselement geleid om het te verwarmen. Het warme water wordt vervolgens naar uw kranen of radiatoren gepompt als dat nodig is.

Soorten elektrische boiler

Elektrische boilers zijn een populaire keuze voor flats en huizen waar gas geen optie is en olie onpraktisch of te duur is. Er zijn echter een paar verschillende soorten elektrische boilers om uit te kiezen en sommige zijn praktischer voor jou en jouw huis dan andere.

Elektrische combiketel

Een elektrische combiketel is vergelijkbaar met een combiketel op gas en levert zowel centrale verwarming als warm water aan een gebouw vanuit een enkele unit die meestal aan de muur wordt gehangen. De elektrische combiketel gebruikt zijn verwarmingselement om je van warm water te voorzien wanneer je dat nodig hebt en is vaak het goedkoopste en gemakkelijkste type elektrische boiler om te installeren.

Bij dit type cv-ketel is er geen opslagsysteem, waardoor het water naar behoefte wordt verwarmd, waardoor je ruimte bespaart.

Opslag

Elektrische boilers voor opslag gebruiken nog steeds elektriciteit om het water in een natte cv-installatie te verwarmen. Ze combineren echter een elektrische doorstroomketel met een ingebouwde

warmwaterboiler of een aparte warmwatertank om verwarmd water op te slaan. Deze warmwaterboilers zijn vaak van roestvrij staal en compact van formaat om ruimte te besparen.

Dit vind je misschien ook leuk...