DIY

De voordelen van project portfolio management

Als bedrijf ben je natuurlijk altijd wel bezig met het één of andere project. Ben je bijvoorbeeld bezig om over een aantal jaren te verhuizen naar een groter pakhuis om je groei mogelijk te maken, of ben je juist van plan om meer werknemers in te huren. Wat het ook mocht zijn dat je van plan bent, met het uitvoeren van elk langetermijnplan gaat veel gepaard. 

Zo moet je duidelijke doelen stellen die haalbaar zijn binnen de financiële en logistieke capaciteiten van je bedrijf. Ook moet je duidelijk financieel overzicht houden voor en tijdens het uitvoeren van het plan. Is er bijvoorbeeld nog genoeg geld om het plan uit te voeren, of moet je noodgedwongen sommige doelstellingen bijstellen? Daarnaast kan het ook nog eens zo zijn dat je meerdere projecten tegelijk hebt lopen. Dit is natuurlijk dubbel zoveel werk. Neem er dan ook nog bij dat je ook gewoon je bedrijf moet runnen en je bent er maar mooi druk mee.

Voor veel mensen/bedrijven is dit alles dan ook iets te veel. Zij zoeken naar goede hulpmiddelen om hun projecten zo goed mogelijk te laten lopen, zonder dat ze er zelf onnodig druk mee zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je te helpen. In dit artikel noemen we twee hulpmiddelen aangeboden door Pepperflow, Project Portfolio management en organisatiebeheersing. Met deze tips hopen we je een beetje te kunnen helpen. Dus lees snel verder voor meer informatie. 

De twee tips.  

We beginnen even met een korte uitleg over project portfolio management (PPM). Wat is het en wat heb je eraan? Vaak komt PPM in de vorm van een softwaresysteem voor op je computer. Deze software verzameld op één plek al je financiële gegevens van verschillende projecten die je hebt lopen. Eigenlijk is het dus een digitale oplossing voor het beheren van je projecten.

Wat zijn de voordelen van PPM? Nou, ten eerste natuurlijk overzicht. Een PPM systeem biedt op één plek, namelijk een softwareprogramma, alle nodige gegevens om een overzichtelijk inzicht te krijgen in niet één, maar al je projecten. Zo kun je dus erg gemakkelijk je projecten monitoren. Zie je bijvoorbeeld dat één project ruim genoeg budget heeft, waar de ander krap zit, herverdeel dan gemakkelijk de budgetten. 

Maar je hebt niet alleen financieel inzicht met een PPM software. Nee, je kan ook je individuele werknemers aansturen en zodanig je workflow beheersen. Vanuit één software systeem kun je dus super gemakkelijk meerdere projecten coördineren. Ideaal voor grote bedrijven. 

Dan naar de tweede tip, de organisatiebeheersing. Wat verstaan we onder organisatiebeheersing? Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat je als bedrijf te maken hebt met heel veel wetgeving. Dit is niet altijd makkelijk te overzien, zeker niet als je ook nog eens druk bent met het aansturen van verschillende projecten. Organisatiebeheersing kan je hierbij helpen. Eigenlijk is organisatiebeheersing het totaalplaatje aan processen en maatregelen die je nodig hebt om je organisatie goed aan te sturen. De focus ligt hierbij vooral op het volgen van de wetgeving, het minimaliseren van risico’s en zaken zoals fraude en natuurlijk ook het zo efficiënt mogelijk coördineren van je werkvloer. Wil je meer weten, kijk dan eens op de website van Pepperflow.

Dit vind je misschien ook leuk...