Huis & tuin

Nieuw gras aanleggen; wat zijn de mogelijkheden?

Een goed aangelegd gazon mag eigenlijk uit geen enkele tuin ontbreken. Een goed gazon zorgt direct voor een mooie groene kleur en brengt sfeer in de tuin. Er zijn echter tal van soorten gras om uit te kiezen. Ook kun je jouw gazon op veel uiteenlopende manieren aanleggen. Ben je benieuwd welke mogelijkheid het beste aansluit op jouw persoonlijke voorkeuren? In dit artikel helpen we jou de juiste keuze te maken!

De verschillende gazon mogelijkheden

Er zijn tal van typen gazon, elk met zijn eigen functionaliteit. Voordat je een gazon gaat aanleggen, is het dan ook goed om je bewust te zijn van welke functie jouw gazon gaat dienen. Daarna kun je ook gemakkelijk de beste keuze maken over het type gras wat je hierbij nodig hebt. Laten we de verschillende functies van het gazon eens bekijken.

– Het speelgazon. Dit type gazon gebruik je met name om erop te spelen en erop te lopen. Hiervoor kun je het beste een grassoort gebruiken die weinig onderhoud vereist.

– Het siergazon: Dit type gazon is met er met name voor de sier; er wordt weinig op gelopen of op gespeeld, maar vereist weer onderhoud. Het is bij dit type gazon van groot belang dat het een nette uitstraling heeft.

– Het sportgazon; dit type gazon wordt gebruikt om op te sporten. Je kunt hierbij denken aan een voetbalveldje. Het gebruikte gras voor dit type gazon moet zeer sterk zijn en passen bij een regelmatig en intensief gebruik van het gazon.

– Het schaduwgazon: dit type gazon is met name geschikt voor tuinen waar weinig zonlicht is. Het gras wat het meest gebruikt wordt voor dit type gazon gaat vaak vrij lang mee doordat het goed tegen droge weersomstandigheden kan.

De verschillende soorten gras

Nu je eruit bent welk doel jouw gazon dient, kun je de juiste grassoort gaan kiezen. In de onderstaande lijst zullen we soorten gras toelichten die het vaakst gebruikt worden.

– Veldbeemd: Dit type gras is wintervast en erg sterk. Ook ’s winters ziet het gras er nog groen en netjes uit. Ook kan dit gras goed tegen droge weeromstandigheden. Het is daarom bijzonder goed gschikt voor een sport- of een schaduwgazon.

– Roodzwenkgras: Dit type gras is een zeer sterk type gras met een dichte begroeiing. Het gras kan ook zeer kort gemaaid worden. Het groeit ook in tuinen met weinig zon erg goed. Het gras is met name geschikt voor een speel-, sier-, of schaduwgazon.

– Hardzwenkgras: Dit type gras ziet er zeer goed uit, maar vergt wel veel onderhoud. Dit type gras is met name geschikt voor het aanleggen van een siergazon.

– Engels raaigras: Deze grassoort kan erg snel groeien en is zeer sterk. Het is een grassoort die men vaak gebruikt voor het opvullen van kale plaatsen op het gazon. Dit type gras is goed geschikt voor een sportgazon, maar is ook te gebruiken voor de aanleg van een siergazon.

Het inzaaien van het gras

Wanneer je de juiste grassoort gekozen hebt, kun je het gaan inzaaien. Dit kun je doen wanneer de weersomstandigheden niet te droog zijn, en kan zowel in het najaar als in het voorjaar. Het inzaaien van het gras is vaak een gemakkelijke manier om je gazon te gaan aanleggen.

Het aanleggen van graszoden

Je kunt, in plaats van het inzaaien van het gras, er ook voor kiezen om graszoden aan te schaffen en deze aan te leggen in de tuin. Hierbij profiteer je van een direct resultaat. Wel is het aanleggen hiervan een lastiger proces dan het inzaaien van het gras.

Het aanleggen van kunstgras

Heb je te weinig tijd voor het juiste onderhoud van je gazon, of heb je hier gewoon weinig zin in? Dan kun je ook overwegen om kunstgras aan te leggen. Er zijn tegenwoordig steeds meer soorten kunstgras, die steeds lastiger te onderscheiden zijn van ’the real deal’!

Dit vind je misschien ook leuk...