printer
Overig

Besparen op de printerinkt kosten

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je cartridges of toners? Met de volgende 10 tips kun je nog goedkoper printen én met respect voor ons milieu. Deze adviezen zijn eenvoudig op te volgen en praktisch uit te voeren op alle printers / modellen. 

  1. Gebruik een combi-printer: Een multifunctional of combi-printer (een printer, scanner en kopieermachine in één apparaat) kost minder stroom en is dus minder belastend voor ons milieu dan drie aparte apparaten.
  2. Gebruik losse cartridges: Kies voor een printer met losse cartridges voor elke kleur, zodat je alleen volledig lege cartridges hoeft te vervangen.
  3. Print spaarzaam: Print alleen wanneer het nodig is. Het is zonde van het papier, de inkt en de energie wanneer je afdrukken maakt die niet per sé noodzakelijk zijn.
  4. Zet je printer uit: Schakel je printer ’s nachts volledig uit. Ook de standby positie kost stroom.
  5. Print dubbelzijdig: Stel je printer in op dubbelzijdig printen, zo bespaar je papier.
  6. Gebruik een ecofont: Gebruik een milieuvriendelijk lettertype. Met het zogenaamde Ecofont bespaar je tot wel 50% aan inkt of toner. Kijk op www.ecofont.com voor meer informatie.
  7. Vervang niet te vroeg: Als je printer het signaal geeft dat de inktpatroon of tonercartridge bijna leeg is, betekent dit niet dat je hem meteen moet vervangen. Een cartridge is pas leeg wanneer je afdrukken onleesbaar zijn. Dat kun je makkelijk zelf zien. Het is wel handig om alvast een vervanging bij ons te bestellen, zodat je niet onverwacht zonder inkt komt te zitten.
  8. Gebruik duurzaam papier: Print op FSC-gecertificeerd papier. Dit papier is afkomstig uit een verantwoord beheerd bos en garandeert de duurzame oorsprong door controle van de hele handelsketen.
  9. De juiste instelling: Zet om inkt te besparen je printerinstellingen op ‘snel klad’ of op ‘lagere kwaliteit’ als je afdruk er niet heel representatief hoeft uit te zien.
  10. Lever lege cartridges in: Gooi lege inktpatronen of tonercartridges nooit in de prullenbak! Lege cartridges en toners zijn chemisch afval en zijn dus schadelijk voor het milieu. Bied ze aan bij de afvalinzamelaar van het Klein Chemisch Afval.

Bonustip: Extra besparen met huismerk inkt
Naast de bovenstaande 10 tips om kosten te besparen tijdens het printen kun je ook flink voordeel halen uit namaak inkt. Deze klooninkt is een huismerk inkt dat net zo goed print als originele toners en/of cartridges. Vaak zijn dit patronen die opnieuw worden gevuld. De prijzen zijn doorgaans tot wel 40% goedkoper dan merkproducten van bijvoorbeeld HP, Canon, Brother of Epson.  

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *