Geen categorie

Wat heb je allemaal nodig voor in het bedje van je baby?

Er zijn een aantal essentiële artikelen die je nodig hebt voor in het bedje van je baby. Als (aanstaande) ouder wil je natuurlijk dat je kleintje comfortabel en veilig slaapt, dus laten we eens kijken naar alle belangrijke items die je in het wiegje of ledikantje van je baby kunt plaatsen.

Dekbedovertrekken en dekens

Dekbedovertrekken en dekens zijn belangrijke items om je baby warm en knus te houden tijdens het slapen. Kies voor zachte en ademende materialen zoals katoen of bamboe. Zorg ervoor dat de dekens niet te zwaar zijn en goed ademen. Let op dat de dekens niet te los liggen, om verstikkingsgevaar te voorkomen. Als je op zoek bent naar de perfecte dekentjes voor je baby, kun je de artikelen van Noppies bekijken.

Hoeslakens en lakens

Hoeslakens en lakens zijn een belangrijk onderdeel voor het opmaken van het bedje van je baby. Kies voor hoeslakens die goed passen bij de afmetingen van het matrasje en die stevig worden vastgestopt onder het matrasje. Ook is het belangrijk dat de lakens goed ademen en gemakkelijk te wassen zijn.

Slaapzakken

Slaapzakken zijn een veilige en comfortabele optie om je baby warm te houden tijdens het slapen. Kies voor slaapzakken die geschikt zijn voor de juiste leeftijd en het bijbehorende seizoen. Let op dat de slaapzakken niet te groot zijn en dat de armsgaten goed aansluiten om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Tips voor een veilig babybedje

  1. Kies een stevig ledikantje of wiegje: zorg ervoor dat het ledikantje of wiegje stevig is en voldoet aan de veiligheidsnormen. Controleer regelmatig of er geen losse onderdelen zijn en of de spijlen niet te ver uit elkaar staan.
  2. Gebruik een goed passend matrasje: kies een matrasje dat goed past bij de afmetingen van het bedje en dat stevig is. Zorg ervoor dat er geen ruimte is tussen het matrasje en de randen van het bedje om verstikkingsgevaar te voorkomen.
  3. Verwijder overtollige kussens en knuffels: houd het bedje van je baby vrij van overtollige kussens, knuffels en dekens. Deze kunnen verstikkingsgevaar opleveren en het risico op wiegendood vergroten.
  4. Gebruik een slaapzakje of goed vastgestopte dekens: een slaapzakje is een veilige optie om je baby warm te houden tijdens het slapen. Als je liever gebruikt maakt van dekentjes, zorg er dan voor dat ze goed onder het matrasje worden gedrukt. Hierdoor zal de deken niet loslaten tijdens het slapen.
  5. Plaats het bedje in een veilige omgeving: zet het bedje van je baby op een veilige plek uit de buurt van ramen, gordijnen, snoeren en andere onderdelen die baby’s kunnen vastgrijpen of op de baby kunnen belanden.
  6. Leg je baby op de rug om te slapen: leg je baby altijd op de rug om te slapen, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Dit verkleint het risico op wiegendood.
  7. Controleer regelmatig de temperatuur: zorg ervoor dat de temperatuur in de babykamer comfortabel is voor je baby. Vermijd oververhitting door het bedje niet te vol te leggen met dekens en door te zorgen voor voldoende ventilatie.

Dit vind je misschien ook leuk...