Overig

Het gebruik van een coax kabel

Een coax kabel is een datakabel die gebruikt wordt voor het doorgeven van signalen voor televisie en radio. Vrijwel iedereen heeft coax kabels door het huis lopen. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Dikkere kabels geven ook een beter signaal en daardoor is de beeldkwaliteit van je televisie dan ook beter. Het nadeel van de dikkere coax kabels is echter dat deze vaak niet door de buizen passen die door of onder je huis lopen. Rondom huis is daarom ook de gangbare maat 7mm dikte. Wil je toch betere signalen en daarom ook kiezen voor dikkere coax kabels? dan hoe je hier het beste rekening mee wanneer je nieuwe buizen gaat leggen en nieuwe aansluitingen gaat maken. 

Waaruit bestaat een coax kabel?

Een coax kabel is opgebouwd uit een zogenaamde kern, kernmantel, kopermantel en buitenmantel. De buitenmantel is vaak gemaakt van plastic of een hardere kunststof die toch flexibel is. De kabel moet natuurlijk stevig zijn, waterdicht zijn en tegen een stootje kunnen, maar toch flexibel zijn wanneer deze onder of door het huis door moet. Vaak leggen deze kabels vele meters af om de televisiesignalen van je modem naar bijvoorbeeld de slaapkamer te brengen. Ook kun je een coax kabel splitsen, dit houdt in hem letterlijk opsplitsen in twee kabels die vervolgens naar twee verschillende ruimtes leiden. Je moet hierbij wel opletten dat dit vaak invloed heeft op de kwaliteit van het signaal. De kabel brengt dus beelden en geluid over, hierdoor kun je een coax kabel natuurlijk gebruiken voor meer dan alleen televisie en radio. 

Waar kun je een coax kabel nog voor gebruiken?

Tegenwoordig is er ook het zogenaamde netwerk-over-COAX, hiermee kun je middels een coax kabel ook internet door je huis sturen en zo ook zorgen voor wifi wanneer je deze aansluit op een router of modem. Doordat een coax kabel hoogwaardige kwaliteit van signalen levert is deze dus ook goed te gebruiken voor internet netwerken. Ook kun je denken aan bijvoorbeeld een parlofoon die bij het hek hangt wanneer je een erg lange oprit hebt. Middels een parlofoon kun je van binnen uit je huis als het ware videobellen met wie er voor je poort staat. Om deze gegevens natuurlijk naar het kastje in je huis te krijgen heb je een coax kabel nodig. Deze vervoert dan de geluid en beeld signalen van de parlofoon aan je poort naar de unit die bij jou binnen aan de muur hangt. 

De kosten van een coax kabel

Een coax kabel is over het algemeen niet erg duur, wanneer je veel kabel nodig hebt bij het aanleggen van een nieuw netwerk thuis zal de prijs berekend worden per gebruikte meter. Hierbij kun je denken aan ongeveer 1,50 euro per meter. Het ligt natuurlijk aan wat voor soort coax kabel je wil gaan gebruiken, een met veel kwaliteit (een dikkere kabel) of een normale en dunnere kabel, hierin kan de prijs natuurlijk verschillen. Wanneer je enkel een nieuwe kabel nodig hebt voor bijvoorbeeld een nieuwe extra televisie in een slaapkamer dan kun je het beste een “kant en klare” kabel kopen die al voorzien is van twee uiteindes. Hierbij ligt het aan welke lengte je neemt, 10, 20, 30 meter, etc.. en ligt de prijs tussen de 5 en 20 euro gemiddeld. 

Dit vind je misschien ook leuk...