Huis & tuin

Alles over isolatie op een rijtje

Als je van plan bent binnenkort je huis eens onder handen te nemen, dan kan een goed isolatieplan niet achter blijven. Een goed geïsoleerd huis is in de zomer makkelijk koel te houden en in de winter juist makkelijk warm te krijgen. Dat komt doordat isolatie het verliezen van warmte en kou tegengaat. Tot zo ver was je waarschijnlijk al van de voordelen van goede isolatie op de hoogte. Nu is de vraag: hoe isoleer je een huis goed? Laten we vooropstellen dat dat op verschillende manieren en met verschillende materialen kan. In dit artikel nemen we de mogelijkheden met je door!

Het belang van een goede voorbereiding

Net zoals bij zoveel soorten verbouwingen, geldt ook bij het isoleren van een huis dat een goede voorbereiding het halve werk is. In dit geval van isolatie maak je daarom een isolatieplan. Een isolatieplan bestaat natuurlijk uit de wensen die je hebt voor de ruimtes die wilt aanpakken, maar ook uit een lijst van benodigdheden. Voordat je materialen gaat bestellen bij bijvoorbeeld de Budgetisolatieshop, neem je eens goed door welke kenmerken de ruimtes hebben die je wilt isoleren. Het maken van een keuze in isolatiemateriaal hangt hier namelijk van af. Die mogelijkheden nemen zo even door, maar eerst is het ook belangrijk om gebreken, kieren en naden in de te isoleren ruimtes te zoeken. Door hier alvast een notitie van te maken, zie je ze straks niet over het hoofd. Zo verklein je de kans op tocht en een goede isolatie.

Isolatiematerialen in allerlei samenstellingen en prijzen

Zoals we al zeiden zijn er verschillende isolatiematerialen om uit te kiezen. Je hebt PIR, EPS en XPS, maar ook steenwol en glaswol. Die laatste twee opties zijn zeer populair bij het isoleren van huizen tegen warmteverlies en deze opties bespreken we hier. Steenwol is een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Het is brandbestendig materiaal, wat inhoudt dat het niet brandbaar is en ook niet bijdraagt aan de ontwikkeling van brand. Daarnaast is steenwol geluidsisolerend en duurzaam. Steenwol isolatie gaat dus lang mee. Glaswol heeft soortgelijke kwaliteiten als steenwol, maar is goedkoper en heeft een iets minder hoge isolatiewaarde. Maar ook glaswol is geluidsisolerend en zelfs recyclebaar. Steenwol wordt vooral gebruikt in daken, spouwmuren en vloeren. Glaswol wordt in soortgelijke ruimtes gebruikt, maar minder vaak bij de isolatie van vloeren wegens de lagere druksterkte. De druksterkte is, zoals de naam doet vermoeden, belangrijk bij de hoeveelheid druk die op het materiaal wordt uitgeoefend. Wanneer je dus veel druksterkte nodig hebt en een ruimer budget hebt, kun je kiezen voor steenwol. Bij een lager budget of wanneer het gaat om ruimtes waar geen druk op uitgeoefend hoeft te worden, kun je kiezen voor glaswol. 

Dit vind je misschien ook leuk...